historiek van Sveka Schoten

Sveka Schoten is ontstaan uit een fusie van 3 volleybalclubs uit de regio Schoten:

  • volleybalclub Sveka
  • volleybalclub Berkenrode
  • volleybalclub Schoten

Volleybalclub Sveka

Volleybalclub Sveka haar wortels vinden we terug omstreeks 1966 onder de naam FILCOR, een samensmelting van volleyballers van KWB Filippus en Cordula in Schoten. (Oorspronkelijk was Sveka een mannenclub, later zijn hier vrouwen bijgekomen.) In 1969 werd dit Belco en in 1975 werd het Sveka.
In het begin werd in weer en wind getraind in het park van Schoten.
Later kon men uitwijken naar de oude Kerk van Deuzeld die omgebouwd was tot een sporthalletje en later naar Sporthal Vordenstein. In het begin werd er vooral gespeeld in VKS, het huidige Sporcrea, en vanaf 1984 ook in het Belgische verbond.
Jeugdwerking is steeds zeer belangrijk geweest voor de club en successen in de competities bleven niet uit met titels en ereplaatsen bij de jeugdploegen en het stijgen naar de provinciale reeksen voor de eerste en tweede ploeg.

Volleybalclub Berkenrode

Voor volleybalclub Berkenrode moeten we terug gaan naar eind jaren 60 in de wijk Berkenrode in Schoten.
Enkele buren, familie en vrienden vonden elkaar wekelijks in de tuin van de latere voorzitter Stan Verschueren om er samen een wedstrijdje volleybal te spelen.
Na verloop van tijd dacht men eraan een heuse ploeg op te richten en zo was Volleybalclub Berkenrode geboren.
In 1969 schreven we in, in wat toen nog KKSFB noemde, onder stamnummer 1182.
De jeugd vanuit de buurt toonde veel interesse en al snel moest er uitgekeken worden naar een grote plek met liefst meer dan 1 terrein.
Daarvoor werden er door de gemeente 2 terreinen aangelegd aan de plaatselijke school in de Sparrenlaan. Daar gingen dan de trainingen door, buiten, in weer en wind.
Het gebeurde dat de spelers/speelsters eerst nog sneeuw moesten ruimen alvorens de trainingen konden starten.
Wanneer dan de gemeentelijke sporthal zijn deuren opende moest men dan ook niet lang nadenken om naar daar uit te wijken.
Inmiddels groeide de ploeg, en de vele speelsters en spelers werden allen getraind en gecoacht door vrijwilligers. Op een gegeven moment waren toen 3 heren en 3 damesploegen in competitie.

Volleybalclub Schoten

Het eerste wat we voorlopig terugvonden was een verslag van de stichtingsvergadering van 10 april 1986 waarbij men als clubnaam VC Schoten koos.
Er werd met spelen gestart in het St-Michielscollege waarna er al snel ook in sporthal Vordenstein en het zaaltje van het Cogelshof gespeeld werd.
In 1995 werd er gefusioneerd met Covoc (cogelshof volleybalclub). Covoc was in 1984 opgericht en speelde voornamelijk in het Sporcrea.
Van in het begin werd er ook veel aan jeugdwerking gedaan en er werden zelfs een aantal echte volleybalkampen georganiseerd in het begin in de omgeving maar later uitgebreid door het succes naar, Burg-Haamstede, Nederland.

Met succes werd er zowel gewestelijk als provinciaal gespeeld en men geraakte zelf even tot in landelijke waar men later door gebrek aan financiële mogelijkheden verstek voor moest geven en opnieuw in de lagere reeksen begon.
Vandaag probeert men opnieuw de hogere reeksen te bereiken.

 

Zo heeft elke club zijn geschiedenis ! De ene al succesvoller dan de andere.
Door de fusie van de drie clubs en hun vernieuwde accommodatie krijgen deze de prachtige kans om opnieuw een gooi te doen naar de successen waar elke sportman van droomt.

Ieder weekend zijn we met 19 ploegen die aan de competitie deelnemen.
Dit gebeurt hoofdzakelijk in het Belgische verbond (Provincie Antwerpen) waar we met verschillende jeugd-, dames- en herenploegen aanwezig zijn.
Maar ook in Sporta (Federatie voor de Recreatieve Sporter) zijn we actief. In dit verbond zijn we de club met het meest aantal spelende ploegen!
Maar hier telt vooral het plezier, al kunnen we met trots melden dat we regelmatig mooie prijzen wegkapen met onze ploegen, van kampioentitels tot bekerwinnaars.
Ook in het seizoen 2014 - 2015 zijn we gestart met een bewegingsschool voor kinderen van de 2de - 3de kleuterklas tot het 2de leerjaar !  Hier leren de kinderen spelenderwijs omgaan met een volleybal.  Een prima start voor een mooie latere volley-carrière.